Duik in de Apestaartjarencijfers

Na de webinar, het onderzoeksrapport en de video's nog niet genoeg van de Apestaartjaren-data? Hieronder geven we je graag nog cijfermateriaal mee dat niet rechtstreeks opgenomen werd in het onderzoeksrapport. Verwijzen naar deze data kan, maar alleen als je expliciet de bron vermeldt (Apestaartjaren 2020, Mediaraven, Mediawijs en UGent - Mict/Imec).

Welke toestellen hebben jongeren, tot welke toestellen hebben ze toegang?

Welke van onderstaande toestellen gebruik je wel eens zelf?

De smartphone is het populairste toestel, de klassieke gsm is ondertussen het toestel waarmee jongeren het minst in aanraking komen.

Aantal gebruikte toestellen volgens thuistaal

De gegevens werden geanalyseerd volgens thuistaal van de bevraagde jongeren (Nederlands of een andere taal). Globaal genomen hebben de meeste jongeren toegang tot 4 of meer van de bovenstaande toestellen. Bij jongeren met een andere thuistaal dan Nederlands is dat niet zo: daar heeft de grootste groep (53%) toegang tot minder dan 4 toestellen.

Nederlands als thuistaal
Een andere thuistaal

Bezit van een eigen smartphone

Globaal neemt het bezit van smartphones toe met de leeftijd.

Over welke toestellen gaat het?

Van de jongeren met een eigen smartphone, heeft een grote meerderheid een nieuw toestel. Iets meer dan de helft van de jongeren heeft een iPhone: iOS is het populairste besturingssysteem.

Van waar komt je eigen smartphone?
Welk besturingssyteem heeft je smartphone?

Criteria bij de aankoop van een smartphone

Jongeren letten vooral op technische eigenschappen, de prijs en het merk.

Wat doen jongeren met hun toestellen?

Hoe vaak kijk je naar televisiezenders?

Jongeren kijken meest naar televisie via een 'gewoon' tv-toestel. Apps of websites van zenders (zoals vtm.be, vrt.nu, ketnet.be) of van providers (proximus tv app, yelo play app) worden duidelijk minder gebruikt.

Hoe vaak luister je naar radiozenders?

Hierbij gaat het over het luisteren naar zenders zoals Studio Brussel, Qmusic of MNM, niet over luisten naar muziek via bijvoorbeeld podcasts op Spotify.

© 2020 - Apestaartjaren